Bataty
towar niedostępny





Opis
Batat znany też pod nazwami patat, kūmara, wilec ziemniaczany, czy też po prostu słodki ziemniak to bardzo ciekawy i charakterystyczny gatunek ziemniaków, pochodzi z Ameryki Środkowej. Na tle innych ziemniaków wyróżnia go przede wszystkim słodki smak oraz pomarańczowa barwa. Ważnym faktem jest, że bataty posiadają więcej właściwości oraz mają dużo niższy indeks glikemiczny niż większość znanych nam gatunków ziemniaków.
WŁAŚCIWOŚCI:
- zawierają karotenoidy, w tym luteinę, która pozytywie wpływa na wzrok
- są źródłem kwasu foliowego, przez co szczególnie polecane są kobietom w ciąży
- dostarczają wiele witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C, E i B6 oraz potas, magnez i żelazo
- w 100g znajduje się ok. 75kcal
ZASTOSOWANIE:
- idealne do przygotowania frytek, chipsów i pieczonych ziemniaków
- dobrze komponują się z mięsem, a zwłaszcza z wołowiną. (W USA bataty pełnią rolę dodatku do indyka podczas święta dziękczynienia)
- do przygotowania kopytek
- do sałatek
- doskonale smakują w połączeniu z ostrymi przyprawami lub jako dodatek do pikantnych potraw
- dobrym pomysłem jest też przygotowanie z batatów zupy krem lub zapiekanki ziemniaczanej
Produkty powiązane
Ziemniaki lord

Lordy są bardzo wczesną odmianą ziemniaków, typu AB. Bulwy są duże o owalnym kształcie. Skórka gładką, lekko żółta. Miąższ wodnisty o jasnożółtej barwie. Dość twarde. Po ugotowaniu zachowują swój kształt, nie rozwalają się.
Ziemniaki bellarosa

Bellarosa jest wczesną odmianą ziemniaków, typu kulinarnego B, co oznacza uniwersalność w przygotowaniu. Ziemniaki maja charakterystyczną skórkę o czerwonym zabarwieniu a bulwy są dość duże i owalne. Miąższ jest jasnożółty, zwarty ale ugina się pod naciskiem. Po ugotowaniu ziemniaki nie ciemnieją.
Ziemniaki młode francuskie "koza"

Jest to Francuska odmiana młodych ziemniaków jadalnych. Są duże, mają delikatną, miękką żółtą skórkę. Miąższ jest kremowo żółty i delikatnie kruchy. Odmiana Koza jest nieco podobna do odmiany lord, należy do typu kulinarnego B, co też oznacza, że jest dość uniwersalna w przygotowaniu.
Ziemniaki rudolph

Rudolph jest odmianą średnio wczesną, typu B. Ma charakterystyczną czerwoną skórkę i duże bulwy. Zwięzły, biały, delikatnie słodki miąższ oraz gładką, kremową konsystencję.
Szczypiorek cienki

Czosnek Szczypiorek, czyli w skrócie Szczypiorek należy do rodziny czosnkowatych, do której należy też Cebula i por. Szczypiorek znany był już w średniowieczu, choć wtedy rósł głównie dziko oraz stosowany był raczej w celach leczniczych. Używano go jako środek na ból gardła. Szczypiorek posiada charakterystyczny, lekko pikantny smak i aromat, za które odpowiedzialne są związki siarki.
Szparagi zielone

Szparagii znane były już w średniowieczu, pochodzą z okolic Morza Śródziemnego i Azji mniejszej. W Polsce możemy spotkać przynajmniej 3 odmiany, z których to właśnie zielone Szparagii zawierają najwięcej składników bioaktywnych. Zielona odmiana Szparagiów jest najłatwiejsza w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba ich obierać oraz szybciej się gotują. Szparagii są niskokaloryczne oraz zawierają dużą ilość białka, dzięki czemu są także pożywne.
waga sprzedawanych pęczków wynosi ok 500gram
Szpinak opakowanie

szpinak ma postać niewielkich zielonych listków i choć wygląda niepozornie ma bardzo wiele zalet. Zawiera wiele substancji odżywczych takich jak sole mineralne, beta-karoten i luteiny. Liście szpinaku chronią przed miażdżycą i niektórymi chorobami nowotworowymi. Szczególną zaletą jest fakt, że podczas przygotowywania szpinak zachowuje większość swoich substancji odżywczych.
Topinambur opakowanie

Topinambur, nazywany też słonecznikiem bulwiastym to roślina pochodząca z Ameryki Północnej. Częścią jadalną są bulwy, które najczęściej mają barwę jasnobrązową lub jasnoróżową. Smak porównywany jest do połączenia ziemniaków z orzechami.
Ziemniaki młode francuskie lambert

Młody francuski Lambert, czyli niewielkie, smaczne oraz żółte w środku ziemniaki pokryte cieniutką, delikatną skórką. Ziemniaki Lambert należą do typu AB, co oznacza, że są ścisłe i nie rozsypują się. Najlepiej smakują gotowane w całości ze skórką oraz z dodatkiem koperku.
Ziemniaki cypryjskie

Ziemniaki młode, importowane z Cypru, typu B. Uprawiane w czerwonej glebie. Charakteryzują się łuszczącą skórką i żółtą barwą miąższu, która nie ciemnieje. Delikatne i sypkie o doskonałym smaku.
Ziemniaki irga młode ziemniaki

Irga jest średnio wczesną odmianą ziemniaka typu B. . Bulwy są średniej wielkości. Charakteryzują się lekko różową skórką i białym miąższem. Irga jest średnio zwięzła, rozsypuje się po ugotowaniu. Zawiera w sobie ok 13% skrobi.
Kapusta czerwona głowa

Bogactwo składników odżywczych i właściwości antyoksydacyjne to już wystarczający powód, żeby nie odmawiać sobie tego warzywa. Ale można przytoczyć kOlejne argumenty: czerwona Kapusta jest niskokaloryczna – 100 gram tego warzywa dostarcza zaledwie 31 kcal. Jest dobrym źródłem błonnika i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie.
Kapusta biała głowa

Kapusta biała znana była już tysiąc lat przed naszą erą. W Starożytnym Rzymie warzywo uchodziło za antidotum zatrucia alkoholowego. Dlatego Rzymianie żuli liście surowej kapusty przed większym biesiadowaniem, a następnie przed podaniem każdej kOlejnej potrawy. Polska po raz pierwszy miała do czynienia z kapustą około XV wieku.
Jej właściwości odżywcze i zdrowotne mogą zadziwić. Na szczęście, Kapusta zostaje coraz bardziej doceniana i wraca do łask.
Kalafior

Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Co ciekawe przypuszcza się, że kalafior jest zmutowaną odmianą kapusty głowiastej lub brokuła. Uprawiany był już w czasach starożytnych. Znany był w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje europejskie. Do Polski warzywo to trafiło dzięki królowej Bonie na przełomie XVI i XVII wieku.
Kalafior może być spożywany surowy, gotowany lub pieczony, a w 100 gramach zawiera jedynie 23 kalorie !
Marchewka

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw o bardzo wielu zastosowaniach. Zawiera karotenoidy, w tym beta-karoten, który ma bardzo pozytywny wpływ na stan i naturalny koloryt skóry. Jest warzywem niskokalorycznym, więc nadaje się do stosowania w dietach. Wykorzystywana jest w bardzo różnych potrawach od zup. Standardowo marchewkę sprzedajemy nie umytą, choć od marca do połowy września jest ona niedostępna.
Natka pietruszki

Natak pietruszki
Fantastyczne właściwości pietruszki znane są już od ponad 2000 lat. Zarówno korzenie jak owoce oraz liście wykorzystuje się w medycynie ludowej od stuleci.
Natak pietruszki wyróżnia się wartością odżywczą : zawiera ogromne pokłady witaminy C i beta-karotenu. Oznacza to, że nie tylko wzmacnia i oczyszcza organizm, poprawia również cerę i humor :)
Por

Właściwości lecznicze pora zostały docenione już w starożytności. Cesarz Neron spożywał go , wierząc, że wywiera pozytywny wpływ na struny głosowe. Do Polski sprowadziła je królowa Bona i to właśnie dzięki niej por zakorzenił się w polskiej medycynie ludowej. Już wtedy stosowano go głownie do walki z reumatyzmem
Ramiro luz

Papryka ramiro - ma słodki smak.
Sałata masłowa

Sałata masłowa, czyli zwykła, najczęściej spotykana odmiana sałaty. Charakteryzuje się gładkimi, miękkimi listkami oraz delikatnym, słodkawym smakiem. Sałata masłowa jest nietrwała, po ok.3 dniach jej liście stają się bardziej wiotkie i mniej smaczne. Zaleca się spożywać ją głównie na surowo, ponieważ podczas obróbki termicznej traci ona wiele cennych właściwości.
Bób 0,5 kg

Bób należy do roślin strączkowych, ma postać dosyć sporych zielonych nasion. Ze względu na swoją niskokaloryczność i dużą ilość białka i błonnika jest świetną przekąską. Sporą zaletą bobu jest niewielki czas przygotowania oraz uniwersalność wykorzystania. Można go jeść też na surowo.
Brukselka

Brokuł

Cebula biała młoda

Młoda Cebula, idealnie nadaje się do surówek, pomidorów, na kanapki, do surówek z pomidorami i śmietaną. Nie dość że jest zdrowa bo działa na odporność to świetnie smakuje.
Cebula cukrowa

Cebule cukrowe to niektóre odmiany cebuli zwyczajnej, które wyróżniają się delikatniejszym, bardziej słodkim smakiem oraz białym, soczystym miąższem. Cebula cukrowa ze względu na swój delikatny smak polecana jest głównie do spożycia na surowo, dodatkowo nie traci ona wtedy żadnych właściwości. Już od XIX wieku Cebula znana jest z działania antybakteryjnego i przeciwwirusowego.
Cebula czerwona

Czerwona odmiana cebuli charakteryzuje się ciemnofioletowym kolorem łusek i skórki, za który odpowiada zawartość antocyjanów. Warto wspomnieć, że tak samo jak inne cebule zawiera ona mnóstwo wartościowych składników i właściwości. Jej smak i aromat jest znacznie delikatniejszy od zwykłej cebuli, a dodatkowo podczas krojenia nie podrażnia tak bardzo oczu. Czerwona Cebula może pełnić funkcję dekoracyjną, doda kolorytu każdej potrawie.
Cebula czosnkowa

Cebula to jedno z najpopularniejszych i najlepiej znanych warzyw na świecie. Stosowana we wszystkich kuchniach świata.
W naszym sklepie mamy cebulę zwykłą( żółta skórka), cukrową ( żółta skórka, słodki smak, kształt delikatnie podłużny), czerwoną(czerwona skórka), szalotkę(żółta skórka podłużna, twarda) i czosnkową ( twarda, biała skóra).
Cebula szalotka biała

Szalotka znana jest też jako Cebula szalotka, czosnek askaloński lub cebuloczosnek. Pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu, Syrii i Izraela. Szalotka wyglądem przypomina podłużną cebulę, choć rośnie jak czosnek (w pęczkach po kilka sztuk). Aromatem przypomina czosnek, a smakiem delikatną, bardziej wyrafinowaną cebulę. Tak jak inne cebule posiada wiele cennych składników i właściwości.
Cukinia biała

Cukinia jest warzywem pochodzącym z rodziny dyniowatych. Należy do warzyw niskokalorycznych, odkwasza organizm i wspomaga odchudzanie. Jej dużą zaletą jest smak i możliwość przygotowania na wiele sposobów. Można ją gotować, piec, dusić, smażyć, a dodatkowo idealnie nadaje się do zup, sałatek, dań a nawet na grilla.
Cukinia zielona

Cukinia jest warzywem pochodzącym z rodziny dyniowatych. Odmiana została wyselekcjonowana we Włoszech, skąd wzięła się jej nazwa "zucchina", czyli "mała Dynia". Jest to jedno z pierwszych warzyw, jakie można podawać dzieciom. Smak cukinii jest delikatny, dzięki czemu można ją łączyć z wieloma produktami oraz przyprawami. Ogromną zaletą cukinii jest jej uniwersalność przygotowania, można dodawać ją nawet do ciast i deserów.
Cukinia żółta

Cukinię żółtą od zwykłej cukinii odróżnia przede wszystkim delikatniejszy smak i cieńsza skórka, dzięki której szybciej się ją gotuje. Jej intensywnie żółty kolor dodaje potrawom kolorytu. Cukinię można przygotować na wiele sposobów, jest bardzo uniwersalna. Najczęściej dodaje się ją do leczo, lub grilluje np. w postaci szaszłyków ale można z niej także zrobić alternatywną wersję Makaronu lub upiec faszerowaną.
Cykoria

Jak lubisz sałatki lub surówki, dodaj cykorie, oprócz tego, że ubędzie Ci kilogramów (nie polecam dla osób zza małą wagą, za bardzo schudniesz), poznasz jej ciekawy smak. Cykoria natomiast może wygląda niepozornie ale duszona lub zapiekana idealnie popieści Twoje podniebienie. Owo warzywo, jest doskonałym źródłem witamin, często polecana dla kobiet w okresie ciąży, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Natomiast przyszłe mamy pamiętajcie nie samą cykorią się karmcie pomimo to, że ma bardzo mało kalorii i świetnie wpływa na nerki, trawienie i skórę.
Czosnek

Nie wszyscy lubią jego zapach, natomiast wszyscy wiemy, że jest to jedyny na świecie naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Gdy dodasz go do potraw, wzbogacisz ich smak i aromat. W sprzedaży mamy tylko i wyłącznie polski czosnek odpowiednio przechowywany, aby zachować jego wszystkie walory smakowe i zdrowotne.
Szczypior z cebulką

Zawsze świeży szczypior z cebulką, młodą cebulkę i Szczypiorek pokrój drobno, cebulkę podsmaż na odrobinie masła, czujesz ten zapach, dodaj do wątróbki i podduś jakiś czas. Szczypiorek dodaj do sałatki, dodaj, odrobinę soli odrobinkę proszę, ciesz się smakiem i zapachem.
Fasola mokra najmniejsza

Jeżeli jej nie jadasz, to zacznij. Fasola to najwartościowszy pokarm, jaki istnieje tylko na ziemi. Fasola jest lekkostrawna, usuwa nadmiar cholesterolu. Natomiast posiada też nieprzyjemne wady, powoduje wzdęcia i gazy. Fasola mokra, wrzuć do garnka i gotuj. Fasola ta jest od razu gotowa, nie trzeba jej namaczać.
Fasola jaś mokra

Jeżeli jej nie jadasz, to zacznij. Fasola to najwartościowszy pokarm, jaki istnieje tylko na ziemi. Fasola jest lekkostrawna, usuwa nadmiar cholesterolu. Natomiast posiada też nieprzyjemne wady, powoduje wzdęcia i gazy. Fasola mokra, wrzuć do garnka i gotuj. Fasola ta jest od razu gotowa, nie trzeba jej namaczać.
Fasola mokra średnia

Jeżeli jej nie jadasz, to zacznij. Fasola to najwartościowszy pokarm, jaki istnieje tylko na ziemi. Fasola jest lekkostrawna, usuwa nadmiar cholesterolu. Natomiast posiada też nieprzyjemne wady, powoduje wzdęcia i gazy. Fasola mokra, wrzuć do garnka i gotuj. Fasola ta jest od razu gotowa, nie trzeba jej namaczać.
Fasola Szparagowa zielona POLSKA

Fasola Szparagiowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie została udomowiona przez Indian. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i jego zamorskim podróżom. W Polsce fasolę Szparagiową zaczęto uprawiać na początku XVI w. początkowo na ziarno, z czasem jednak zaczęto gotować ją w łupinach. Od wieków ceniona jest za swoje prozdrowotne właściwości.
W Polsce swoich największych fanów znalazła sobie w Zakliczynie, w województwie małopolskim. Od 2000 roku organizowane jest tam święto fasoli :)
Fasola mamut zółta

W naszym sklepie pełno już fasolki mamut. Jest trochę droższa, od tradycyjnej fasolki Szparagiowej ale za to bardzo smaczna. Obydwie stanowią znakomite białko roślinne jak również są niskokaloryczne i lekkostrawne. Podane z masłem i bułką tartą są pyszne, ale można je również podać na inne sposoby.
Fasola Szparagowa żółta POLSKA

Żółta Fasola Szparagiowa jest delikatniejsza w smaku niż Fasola zielona oraz zawiera więcej potasu i fosforu. Fasolka jest niskokaloryczna oraz posiada niski indeks glikemiczny, polecana jest cukrzykom, kobietom w ciąży oraz wszystkim pozostałym :).
Fasola mamut zielona

Fasola mamut jest to Fasola Szparagiowa, natomiast jej strączki są szersze i bardziej mięsiste. Zazwyczaj, fasole Szparagiową jemy z masłem i bułką tartą, natomiast tą możemy przyrządzać w różny sposób. Osobiście jem ją zamiast kotletów schabowych.
Burak czerwony długi

Burak ćwikłowy długi, na pewno jedliście z niego barszcz, jarzynkę na ciepło, piliście Sok z buraka albo inne ciekawe danie.
Jeżeli ucieka Ci tlen przez Twoje komórki, ktoś zepsuł Ci krew i masz jej za mało, ciśnienie rozwala Ci głowę, a anemia zaczyna Cię wykańczać, buraki, buraki, buraki, jedź a zobaczysz poprawę.
Wiedzieliście, że burak to wspaniały środek krwiotwórczy, zapobiega anemii, stosowany przy białaczce. Barwniki (tak to to, co się nie chce sprać z ubrań) zawarte w burakach są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Polecany dla osób z nadciśnieniem i mamuś, które noszą w sobie życie dla prawidłowego rozwoju płodu.
I tak dodam pieczone buraki super, palce lizać.
Bakłażan

Bakłażan lub inaczej oberżyna znana jest nam jako warzywo, choć z botanicznego punktu widzenia jest to owoc, pochodzi z Indii.
Bakłażan ma ciemnofioletową barwę, jasny, kremowy miąższ oraz podłużny kształt. Zawiera mnóstwo soli mineralnych, fosforu, wapnia i dużo błonnika. Jest niskokaloryczny. Działa antywrzodowo i antyalergicznie. Zapobiega starzeniu i poprawia wygląd włosów i paznokci.
Cebula zwykła

Czosnek Cebula, Cebula żółta lub po prostu Cebula, to warzywo o wielu właściwościach. Cebula zwyczajna charakteryzuje się intensywnym, ostrym smakiem i aromatem, za który odpowiadają związki siarki. Choć cebulę wykorzystuje się głownie jako dodatek do potraw, to nie każdy wie, że posiada ona także szereg właściwości zdrowotnych, które znane były już w starożytności. Egipcjanie przypisywali cebuli zdolność zwalczania demonów, a Rzymianie uznawali ją za lek na wszelkie dolegliwości.
Chrzan korzeń

Chrzan jest niewielką rośliną z rodziny kapustowatych. Jedną z najważniejszych części tej rośliny jest długi korzeń o bardzo charakterystycznym, silnym i ostrym smaku i aromacie. Chrzan wykorzystywany jest głównie jako przyprawa ale posiada on także wiele właściwości, dzięki którym można go stosować jako domowe lekarstwo.
Czarna rzepa

Czarna rzepa jest pogromcą bakterii, wirusów i grzybów. Ma właściwości lecznicze, wspiera cały organizm. Reguluję pracę wątroby, żołądka, jelit i zapobiega wzdęciom. Obniża ciśnienie krwi i przede wszystkim wzmacnia skórę i włosy.
Rzepa charakteryzuje się czarną twardą, bulwą z białym miąższem, która pomimo ostrego i intensywnego smaku jest bardzo soczysta. Można spożywać ją na surowo lub po obróbce cieplnej.
Dynia hokkaido

Dynia hokkaido należy do mniejszych odmian dyni, jej waga zazwyczaj nie przekracza 2 kilogramów, a kształtem przypomina dużą cebulę. Swoją nazwę zawdzięcza japońskiej wyspie hokkaido, z której pochodzi. Ma charakterystyczny słodko orzechowy smak, niektórym przypomia smak batatów lub pieczonych kasztanów. Skórka ma kolor pomarańczowo-czerwony, a miąższ jasnopomarańczowy. Odmiana hokkaido jest szczególnie ceniona przez kucharzy, ze względu na ogromną uniwersalność i różnorodność w przygotowaniu. Dynię można podawać zarówno na słodko jak i na słono, można zrobić z niej zupę, leczo, gulasz, risotto lub alternatywną wersję frytek czy Makaronu. Możemy odnaleźć również wiele przepisów na dyniowe placki, racuchy, muffinki i sernik. Ze względu na niewielki rozmiar świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania, a pozostały miąższ do przygotowania przecieru lub marmolady.
Burak młody okrągły

Burak ćwikłowy, na pewno jedliście z niego barszcz, jarzynkę na ciepło, piliście Sok albo inne ciekawe danie.
Jeżeli ucieka Ci tlen przez Twoje komórki, ktoś zepsuł Ci krew i masz jej za mało, ciśnienie rozwala Ci głowę, a anemia zaczyna Cię wykańczać, buraki, buraki, buraki, jedź a zobaczysz poprawę.
Wiedzieliście, że burak to wspaniały środek krwiotwórczy, zapobiega anemii, stosowany przy białaczce. Barwniki (tak to to, co się nie chce sprać z ubrań) zawarte w burakach są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Polecany dla osób z nadciśnieniem i mamuś, które noszą w sobie życie dla prawidłowego rozwoju płodu.
Bataty pomarańczowe świeże bio

Bataty pakowane są w siatkę. Produkt waży około 1,00 kg. Podana cena to cena za 1 kilogram batatów.
Dostępność: cały rok.
Na dokumentach będzie rzeczywista waga produktu i cena do zapłaty będzie przeliczona według tej wagi.
Ceny świeżych warzyw i owoców zmieniamy w każdy piątek rano.
Ziemniaki młode irys

Irys jest bardzo wczesną odmianą. Bulwy są średnie lub duże, pokryte gładką, żółtą skórką z płytkimi oczkami. Miąższ jest biały, nie rozsypuje się. Ziemniaki należą do typu B, czyli typu ogólnoużytkowego oraz posiadają niską zawartość skrobi.