3 sposoby na to, jak przyrządzić sos do domowej pizzy

0

Pizza to jedno z najbardziej lubianych dań. Można ją wykonać w domu i mieć pewność, że będzie zdrowa, pyszna i będzie miała wszystkie dodatki które lubią domownicy. Domową pizzę można zrobić w każdej chwili. Wykonanie sosu do niej nie jest trudne. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy na sos do pizzy.

Sięgnij po pyszne, świeże pomidory

Warto wykorzystać sezon na pomidory i wykorzystać aromatyczne, świeże warzywa do przyrządzenia sosu do pizzy. Można postawić na prostotę i wydobywanie wyjątkowego smaku z podstawowych składników. Podstawowy przepis, rodem z włoskich domów, wymaga jedynie pomidorów, oliwy, czosnku, soli oraz ulubionych ziół. Drobno pokrojony czosnek krótko przesmażamy na oliwie, dodajemy pomidory i cierpliwie gotujemy na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny i gęsty sos. Można dodać zioła charakterystyczne dla kuchni włoskiej: bazylię, rozmaryn, tymianek i oregano. Gotowanym pomidorom świetnie robi dodatek szczypty cukru. Sos do pizzy można dodatkowo wzbogacić innymi składnikami, na przykład cebulą. Gotowanie sosu do pizzy może trochę zająć, ale warto wybrać ten sposób z racji wyjątkowego smaku.

Wersja ekspresowa – z passatą pomidorową

Ekologiczna passata pomidorowa to sos – baza, który można wykorzystać do wielu dań, na przykład jako podstawa do sosu do pizzy. Warto sięgnąć po wysokiej jakości passatę, która ma w składzie wyłącznie pomidory – poza sezonem to najlepszy sposób na przypomnienie sobie, jak wspaniale mogą smakować. Przepis jest podobny do tego, który uwzględnia świeże pomidory. Sos zyskuje odpowiednią konsystencję dużo szybciej, dlatego warto sięgnąć po passatę wtedy, gdy zależy nam na czasie.

Jak zrobić wielowarzywny sos do pizzy?

Zdrowy i smaczny – sos będący bogactwem różnych warzyw może podbić smak pizzy i wzbogaci wartości odżywcze dania. Sos musi być dość gęsty, ale nie powinien zawierać dużych kawałków – to musi być tylko podstawa do dodatków umieszczonych na wierzchu pizzy. Cebulę i czosnek można pokroić w drobną kostkę i przesmażyć w garnku, następnie dodać starte na tarce takie warzywa jak: marchew, korzeń pietruszki, pieczarki, cukinię, bakłażana, białą część pora. Po podsmażeniu i podduszeniu do miękkości warzywa zalewamy passatą pomidorową, doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl